arrow-back Terug naar overzicht
Artikel

Waarom veel kantoren ingaan tegen de oerinstincten van de mens

Kennisdeling stimuleren in kantoorruimten

Is het niet zo dat je het meeste opsteekt in een ontspannende omgeving, waar je ongemerkt informatie vergaart? Want hoe vaak gebeurt het niet dat je thuiskomt van de sportclub, kroeg of een verjaardag, en thuis begint met: “wat ik nu hoorde…” Simpelweg doordat er op deze plaatsen een sfeer is waarin mensen gevraagd en ongevraagd kennis delen. En juist deze kennisdeling willen werkgevers stimuleren in kantoorruimtes.

Toch hoor ik vaak dat werknemers moeite hebben terug te keren naar kantoor. En dat is verklaarbaar. Want veel kantoorruimten gaan in tegen de oerinstincten van de mens.

Werkruimtes in conflict met ons oerinstinct

In onze moderne wereld spelen deze oerinstincten nog steeds een grote rol. En juist daar zijn te veel werkgevers zich niet bewust van. Laten we eens nadenken over waarom dit gebeurt:

  • Een mens is niet gemaakt om een hele dag in een onnatuurlijke omgeving te zijn. Ruimtes die qua akoestiek, licht, lucht en sfeer niet meer lijken op de natuur.
  • Een mens is niet gemaakt om zich af te zonderen met een computer, weg van de groep proberen met zichzelf sociaal te zijn.
  • Een mens is niet gemaakt om een hele dag te zitten, zich niet fysiek in te spannen, maar wel de bevrediging van bijvoorbeeld voeding te krijgen.

Je begrijpt het al. De kantoren van de laatste tientallen jaren gaan niet met, maar juist tegen onze oerinstincten in. En dat schrikt werknemers af.

Werkplekken die het verschil maken

Wat zou er gebeuren als we het weer leuk maken om naar kantoor te komen? Door een inspirerende omgeving te creëren om samen te komen. Te communiceren met elkaar. Generaties te laten vermengen door gemeenschappelijke interesse. Een werkruimte creëren die écht werkt, waar je in alle rust je taak kan uitvoeren, een goed gesprek kan voeren, met elkaar bewegen en ontspannen. Geen werkfabriek, maar een plek voor ontmoeting. Hoe zou dat voelen?

Optimaal werkgeluk met Maakt Projecten

Bij Maakt Projecten hebben we de kennis en expertise om deze werkomgevingen te creëren. We willen dat onze ruimtes mensen ondersteunen om het beste uit zichzelf en anderen te halen. Plezier maken. Je prettig voelen. We combineren ontwerp, akoestiek, licht, lucht en comfort om een optimaal geheel te creëren.

Werk is een belangrijk onderdeel van het leven. En wij geloven dat de ruimtes waarin we werken daar een groot verschil in maken.

Klaar om samen met ons een werkplek te realiseren die naadloos aansluit bij onze oerinstincten? Neem dan gerust contact met ons op.

Over de auteur
Maarten Booij

Hij brengt zijn liefde voor interieur en bouwkunde tot uiting door indrukwekkende projecten te realiseren en gewone interieurs te transformeren in inspirerende werkruimtes.